Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

A gáz hőmérséklete

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
946
Egy dugattyúval lezárt 0,668 m3-es tartályban oxigén (M=32 g/mol) gáz van. A gáz hőmérséklete 188 ºC. A gáz térfogatát a tartály hőmérsékletének változtatásával 566,7 dm3-re változtatjuk. Mekkora a gáz hőmérséklete, ha nyomása a folyamat során állandó?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

2
Ez Gay Lussac első törvénye alapján egyszerűen levezethető, mivel egy izobár (állandó nyomás melletti) állapotválzotásnál tudjuk, hogy V1/T1=V2/T2. Kelvinben számoljunk:
T1=188+273=461 K
V1=668 dm3
V1/T1=1.449
T2=V2*1.449=821.16 K
Ami 821.16-273=548.16 °C-nak felel meg.

Ebben nem is kell a moláris tömege az oxigénnek.
2

Bocsi elírtam, T2=V2/1.449.
Így a hőmérséklet: T=391.218 K, ami 118.068 C
1