Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1911
Hány százalékos sóoldatot kapunk, ha összekeverünk 200 g 25%-os, 100 g 50%-os és 450 g 40%-os sóoldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
sos
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
`200*25` + `100*50` + `450*40` = `(200+100+450)*x`

x = 37,3

A kapott oldat 37,3 %-os.


Oldat mennyisége szorozva az oldat koncentrációjával, ezeket összeadjuk, ez egyenlő a keletkezett oldat mennyisége szorozva a keletkezett oldat koncentrációjával.

Ha gondolod, ki lehet számolni részletesen is:

I. 200 g oldatban van `200/100*25` = 50 g só

II. 100 g oldatban van 50 g só

III. 450 g oldatban van `450/100*40` = 180 g só

Összeöntés után az oldat tömege 200+100+450 = 750 g

A benne levő só tömege: 50+50+180 = 280 g

750 g oldatban van 280 g só

100 g oldatban van `100/750*280` = 37,3 g só

A keletkezett oldat 37,3 %-os.
Módosítva: 6 éve
0

Köszi kazah! Sokat segítettél
0