Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Valaki segítene fizikából?

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
465
Egy be adandó házi feladat lenne de nem tudom, hogy mit és hogyan kellene. Esetleg egy levezetésből jobban megérteném.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Fizika, mozgás, sebesség, számítás,
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
FN`=m*g*cos(30°)=2*10*0,86=17,32 N`

Fs`=mu*F`N`=0,2*17,32N=3,46N`

`3,46=m*a=2a=F`s

`a=1,73 m/s^2` mivel súrlódási erő, ezért negatív az előjele.

`W=1/2*m*v^2=100J` vagyis ekkora a kezdeti energiája, amit a súrlódási erő által végzett munka fog lassítani, amíg a domb tetejére ér.

A lejtő szög melletti befogója l=2 méter. A szemben lévő befogó `sin(30°)*2m=1m`. Az átfogó `sqrt(1^2+2^2)=sqrt(5)`

Ws=Fs`*s=3,46*sqrt(5)=7,74 J`

Wmaradék=92,26J maradt.
Wmaradék`=1/2*m*v^2`

`v=9,6 m/s` ekkora sebességgel hagyja el a test a lejtőt, méghozzá 30°-os indítási szöggel.

Mivel szögben hagyja el, ezért fel kell bontanunk vízszintes és függőleges összetevőre.

vvízszintes`=v*cos(30°)=8,31 m/s`

vfüggőleges`=v*sin(30°)=4,8 m/s`

`a=(/_\v)/(/_\t)` ahol a most a a gravitációs gyorsulás, ami a feladatban 10. Ezzel kiderítjük, mennyi időbe telik, amíg a lejtőt elhagyó test sebessége 0-ra csökken.

`/_\t=(/_\v)/a=4.8/10=0,48 s`

Ennyi idő alatt `s=v`0`*t+(a*t^2)/2` utat tett meg felfelé.

`s=4,8*0,48+((-10)*0,2304)/2=1,152m`

Vagyis 1+1,152=2,152m magasan van a talajhoz képest test, és a sebessége 0.

`2,152=0*t+(10*t^2)/2`

`t=0,65s`

A két idő összege adja meg, hogy mekkora a levegőben töltött idő. Ami ezek alapján 1,14 s.

A repülés során végzett munka

`W=F*s` , ahol F a gravitációs erő, s pedig a megtett út a levegőben. Viszont amíg felfelé haladt a test, addig negatív munkát végzett, utána pedig pozitívat. Mivel a dombtól a felfelé a megállás helyéig ugyan akkora az út, mint a megállás helyétől a dombig, ezért ezeknek az értéke előjelesen összeadva 0 lesz. De a domb tetejétől a talajig összesen

`W=1m*20N=20J`

munkát végez a test.

A tévedés jogát fenntartom.
Módosítva: 6 éve
0