Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
1302
1.00g alumínium és feleslegben vett jód reakciójakor a jód és az alumínium- jodid egy része is elszublimált. 9.82 g alumínium-jodidot nyerünk. Hány %- os a termelés?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 Al + 3 `I_2` = 2 `AlI_3`

`M_(Al)` = 27 `g/(mol)`

`M_(AlI_3)` = 407,7 `g/(mol)`

27 g alumíniumból 407 g alumínium-jodid keletkezik.

1 g alumíniumból `1/27*407.7` = 15, 1 g `AlI_3` keletkezik, ha a kitermelés 100 %-os.

Nekünk csak 9.82 g `AlI_3` keletkezik, ez pedig `9.82/15.1*100` = 65 %

A kitermelés 65 %-os.
1