Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gyümülcssaláta

Főoldal » Általános iskola » Matematika
1519
Hányféle gyümölcssalátát lehet készíteni, ha az alma, őszibarack, narancs, kivi, banán, ananász gyümölcsök közül legalább háromféle gyümölcsöt teszünk bele? (Kétféle saláta különböző, ha valamelyik összetevője eltér.)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
6 gyümölcsből 3-at 6 alatt a 3 félképpen lehet kiválasztani.

`((6),(3))=(6!)/(3!*(6-3)!)=(6*5*4*3*2*1)/((3*2*1)*(3*2*1))=20`

6 gyümölcsből négyet 6 alatt a 4 féleképpen:

`((6),(4))=(6!)/(4!*(6-4)!)=(6*5*4*3*2*1)/((4*3*2*1)*(2*1))=15`

6 gyümölcsből 5-öt 6 alatt az 5 féleképpen

`((6),(5))=(6!)/(5!*(6-5)!)=(6*5*4*3*2*1)/((5*4*3*2*1)*(1))=6`

6 gyümölcsből 6-ot 6alatt a 6 féleképpen lehet kiválasztani, ami pedig 1.

Összesen tényleg annyi lehetséges kombináció van, amennyit a tankönyved írt (Bár ha ez általános iskolai kérdés, akkor lehet, hogy ott a tálak felsorolásával kéne megadni, mert a kombináció erősen középiskola utolsó évi tananyag.)
Módosítva: 6 éve
0

Köszönöm!
0