Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Geometria

Főoldal » Középiskola » Matematika
1240
Egy egyenlőszárű háromszög alapja 24 cm, szára 20 cm, alaphoz tartozó magassága 16 cm, száraihoz tartozó magassága 19,2 cm. Mekkora a háromszög beírt körének sugara?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
r=2T/(a+b+c)
r=24*16/(24+20+20)
r=6
Módosítva: 9 éve
0

Bocsi, rosszul írtam, a háromszög köré írható kör sugara kellene :/
0

Rajzoljunk egy egyenlő szárú háromszöget, húzzuk be az alaphoz tartozó magasságvonalát, jelöljük a kör középpontját a magasságon (biztos, hogy azon van, mivel a középpont az oldalfelezők metszéspontján van, és az alaphoz tartozó magasság felezi az alapot és merőleges rá), majd ezt a pontot kössük össze az egyik csúccsal. Látható, hogy ekkor az alap közelében keletkezik egy derékszögű háromszög, ahol az átfogó megegyezik a háromszög köréírt sugarával, ezt jelöljük r-rel, egyik befogójának hossza az alap fele, vagyis 12 cm, másik befogójának hossza az alaphoz tartozó magasság és a sugár különbsége (mivel a középpontól a csúcsokig a távolság r), így 16-r a hossza. Erre a háromszögre felírhatjuk Pitagorasz tételét:

(16-r)²+12²=r² | zárójelbontás
256-32r+r²+144=r² | összevonás
r²-32r+400=r² | -r²
-32r+400=0 | +32r
400=32r | :32
12,5=r, tehát a háromszög köré írt kör sugara 12,5 cm.
0