Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
525
Mekkora a vízszintes irányú sebességgel kell egy 45 m magas toronyház tetejéről eldobnunk egy kavicsot ahhoz, hogy a kavics a toronyháztól 60-m-re érjen földet? Valaki levezetné nekem?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mekkora a vízszintes irányú sebességgel kell egy 45 m magas toronyház tetejéről eldobnunk egy kavicsot ahhoz, hogy a kavics a toronyháztól 60-m-re érjen földet? Valaki levezetné nekem?

A 45 méter magas toronyházról leejtve valamint a kezdeti függőleges sebessége 0, a gravitációs gyorsulás 9,81.
`s=v*t+(a*t^2)/2`

`45=0*t+(9,81*t^2)/2`

`t=sqrt(90/9.81)=3,03s`

Ennyi ideje van megtenni a vízszintes 60 méteres távolságot. Általában a középiskolákban, de még egy két egyetemen is, légellenállástól eltekintenek, szóval ez az sebesség a földet érésig ugyan akkora lesz, vagyis egyenes vonalú egyenletes mozgást végez. Ennek a mozgásnak a képlete:

`s=v*t`

`60=v*3,03`

`v=19,8 m/s`

Ekkora vízszintes sebességgel kell elindítani a kavicsot.
Módosítva: 6 éve
0