Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3.82g mészkövet, addig hevítünk amíg teljesen át nem alakul égetett mésszé. Miután kihűlt vizet adunk hozzá amíg a keletkező oltott mészből 20 °C-on telített oldat jön létre

Főoldal » Általános iskola » Kémia
372
3.82g mészkövet, addig hevítünk amíg teljesen át nem alakul égetett mésszé. Miután kihűlt vizet adunk hozzá amíg a keletkező oltott mészből 20 °C-on telített oldat jön létre. 100g víz 20°C-on 0,185g oltott meszet old.

Mekkora a hevítés során a tömeg vesztés?
Mekkora tömegű vizet kell adni az égett mészhez a telített oldat létrehozásáig?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, Mész, oldat, telítettoldat, telített, hevítés
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
`CaCO_3` `rightarrow` `CaO` + `CO_2`

`CaO` + `H_2O` `rightarrow` `Ca(OH)_2`

`M_(CaCO_3)` = 100 `g/(mol)`

`M_(CO_2)` = 44 `g/(mol)`

`M_(Ca(OH)_2)` = 74 `g/(mol)`

3.82 g `CaCO_3` az `3.82/100`= 0.0382 mol, ugyanennyi mol `CO_2` keletkezik (ez a tömegveszteség), ami `0.0382*44` = 1.6808 g

0.0382 mol CaO az `0.0382*18`= 0,6876 g vizet igényel az egyenlet szerint. Ezenkívül még jön az oldhatóság. 0.0382 mol oltott mész az `0.0382*74`=2,8268 g

0,185 g oltott mészhez kell 100 g víz

2,8268 g oltott mészhez kell `2.8268/0.185*100` = 1528 g víz.

Összesen tehát 1528+ 0.6876 g víz szükséges az égetett mészhez a telített oldat létrehozásáig.
0