Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égetés a levegőben I

Főoldal » Középiskola » Kémia
641
Nyílt láncú olefin szénhidrogéngázt harmincszoros térfogatú, oxigénben dúsított, 30 V/V % oxigént tartalmazó, dúsított levegővel kevertek, és a szénhidrogént elégették. A keletkező, vízmentes gázelegy térfogata az eredeti körülmények között mérve 88,71%-a a kiindulási szénhidrogén levegő keverékének. Ha a gázelegyet KOH-oldaton vezetjük át, annak térfogata 18,18%-kal csökken.
Állapítsuk meg az olefin képletét és az alkalmazott levegőfelesleget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n)` + 1,5n `O_2` `rightarrow` n `CO_2` + n `H_2O`

1 `cm^3` olefin, 30 cm3 levegő, amiben van 30*0.3=9 cm3 9xigén és 21 cm3 nitrogén

átalakul 1 cm3 olefin, 1,5n cm3 oxigén

egyensúly: 9-1.5n cm3 oxigén, n cm3 CO2 és 21 cm3 nitrogén; ez összesen 30-0.5n cm3

`n/(30-0.5n)` = 0.1818

n= 5

`C_5H_(10)` + 7.5 `O_2` = 5 `CO_2` + 5 `H_2O`

9 cm3 oxigénből 7.5 cm3-t használtunk el. 1.5 cm3 marad, ez a felesleg, `1.5/7.5` = 0.2

A levegőfelesleg 20 %.
1