Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kérem aki tudja,leírja? Nagy segítség lenne,köszönöm!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
1405
Egy kádba percenként 20 l víz folyik a csapból, így a kád 8 perc alatt telik meg.
a) Több vagy kevesebb víz fér a kádba 2 hl-nél? Válaszodat indokold!
b) Ha kihúzzuk a dugót, akkor percenként 16 l víz távozik. Mennyi idő alatt ürül ki a teli kád?
c) Mennyi idő alatt telne meg a kád, ha megengednénk a csapot, de a dugót elfelejtenénk bedugni? Mennyi
vizet pazarolnánk el így?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Egy kádba percenként 20 l víz folyik a csapból, így a kád 8 perc alatt telik meg.
a) Több vagy kevesebb víz fér a kádba 2 hl-nél? Válaszodat indokold!

Ha percenként 20 l víz folyik ki a csapból, akkor 8 perc alatt 8x20=160 liter. Mivel egy hektoliter 100 liter, 2 hektoliter 200 liter. 160<200, vagyis, kevesebb fér a kádba.

b) Ha kihúzzuk a dugót, akkor percenként 16 l víz távozik. Mennyi idő alatt ürül ki a teli kád?

1 perc alatt 16 liter víz, akkor x*16=160 x=10 perc alatt ürül ki a kád.

c) Mennyi idő alatt telne meg a kád, ha megengednénk a csapot, de a dugót elfelejtenénk bedugni? Mennyi vizet pazarolnánk el így?

Mivel 1 perc alatt 20 liter folyik be a kádba, és 16 liter ki, ez olyan, mintha 20-16=4 liter folyna be a kádba percenként. 4x=160 x=40 perc alatt lenne tele a kád.
Percenként 16 liter vizet pazarolsz el, hiszen ha nem lenne kihúzva a dugó, nem 16, hanem 20 liter lenne a kádban, azaz összes pazarlás 16*40=640 liter.
Módosítva: 6 éve
0