Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémiai számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
620
Rézzel szennyezet ezüst 2,00g-ját sósavoldatban feloldottuk tömény salétromsavoldatban majd sósavval 2,52 g ezüst-klorid-csapadékot választottunk le. Hány % rézszennyeződést tartalmazott a minta?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

1 mol ezüstből 1 mol ezüst-klorid keletkezik.

`M_(Ag)` = 108 `g/(mol)`

`M_(AgCl)` = 143,5 `g/(mol)`

108 g ezüstből 143,5 g ezüstklorid keletkezik.

hány g ezüstből keletkezik 2.52 g ezüstklorid?

x= `2.52/143.5*108` = 1.897 g a szennyezett anyag ezüst-tartalma.

A réztartalma: 2-1.897 = 0.103 g

2 g anyagban 0.103 g réz van

100 g anyagban `100/2*0.103` = 5.17 g réz van

A minta 5.17 % rezet tartalmaz.
1