Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek 8.?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
6971
Egy téglalap oldalainak aránya 3:4, területe 300 cm2. Számítsd ki a téglalap kerületét?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
Legyen a két oldal 3x és 4x, ekkor (3x):(4x)=3:4 arány teljesül. A terület az oldalak szorzata, tehát

3x*4x=300 | összevonás
12x²=300 | :12
x²=25 |gyökvonás
x=5, tehát az oldalak hossza 3*5=15 cm és 4*5=20 cm, ekkor a kerület 15+20+15+20=70 cm.
1

a=4x
b=3x
300=a*b=4*x*3*x
x=5
a=20
b=15
K=2*a+2*b=70 cm
1