Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
798
Hány külömböző téglatestet tudunk összeállítani 1 cm3 térfogatú egységkozkából, hogy mindegyik térfogata 60cm3 legyen?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

2
bontsuk fel a 60-at egész számok szorzatára:
1*1*60
1*2*30 (2*1*30 ugyanez csak elforgatva szóval nem számít külön esetnek)
1*3*20
1*4*15
1*5*16
1*6*10
2*2*15
2*3*10
2*5*6
A továbbiak már az előzőek ismétlései, szóval 9 félét lehet.
1

A téglatest térfogata a*b*c, ahol az élek egész számok, amiért egységélű kockákból rakjuk ki, tehát

a*b*c=60, az egyszerűség kedvéért kössük ki, hogy a≤b≤c

Akkor lehet egy szám élhossz, ha osztója a 60-nak. 60 osztói: 1;2;3;4;5;6;10;12;15;20;30;60, tehát

Ha a=60, akkor b*c=1, ezekre b=c=1 jön.
Ha a=30, akkor b*c=2, ekkor b=2 és c=1
Ha a=20, akkor b*c=3, ennek is 1 megoldása van: b=3, c=1
Ha a=15, akkor b*c=4, erre már 2 megoldás lesz: b=4 és c=1, valamint b=c=2.
Ha a=12, akkor b*c=5, erre is 1 megoldás jön: b=5, c=1
Ha a=10, akkor b*c=6, ebből 2 megoldás születik: b=6 és c=1, valamint b=3 és c=2
Ha a=6, akkor b*c=10, erre 1 megoldás jön, ami megfelel a kikötésnek: b=5 és c=2

"a" értéke ennél kisebb nem lehet, mivel akkor a fenti egyenlőtlenség már nem állna fenn.

Tehát 9 megoldás van
Módosítva: 9 éve
1