Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 36

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1777
Egy játék mozdonyt 50 cm sugarú körpályán indítunk el 0,2 m/s2 (méter/ szekundum a négyzeten) nagyságú, állandó tangenciális gyorsulással.
a) Az indulás után mennyi idő múlva lesz a centripetális gyorsulás 0,2 m/s2 (méter/ szekundum a négyzeten)?
b) Mekkora szöggel fordul el ez alatt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

r=0.5 m

`a_e` = `r*(omega/t)` = `a_(cp)` = `omega^2*r` = 0.2

`omega` = `root()(a_(cp)/r)` = 0,63 `1/s`

t = `(r*omega)/a` = `(0.5*0.63)/0.2` = 1,58 s

b,

Ennyi idő alatt megtett s = `a_e/2*t^2` = `0.1*1.58^2` = 0,25 m-t

A teljes kör `2*r*pi` = 3,14 m, ami 360°.

0.25 m megfelel `0.25/3.14*360` = 28,65° szöggel fordul el.
0