Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 33

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
694
Polgárdi és Balatonfüred között 50 km a távolság. A vonat 65 perc alatt teszi meg ezt
az utat. Induláskor 95 s-ig gyorsít, és érkezés előtt 70 s-mal kezdi meg a fékezést. A
gyorsítás és a fékezés is egyenletesen történik. Az út többi részét egyenletes mozgással
teszi meg.
a) Mekkora a vonat sebessége, amikor egyenletesen mozog?
b) Mekkora a vonat gyorsulása induláskor és fékezéskor?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Polgárdi és Balatonfüred között 50 km a távolság. A vonat 65 perc alatt teszi meg ezt
az utat. Induláskor 95 s-ig gyorsít, és érkezés előtt 70 s-mal kezdi meg a fékezést. A
gyorsítás és a fékezés is egyenletesen történik. Az út többi részét egyenletes mozgással
teszi meg.
a) Mekkora a vonat sebessége, amikor egyenletesen mozog?
b) Mekkora a vonat gyorsulása induláskor és fékezéskor?

50000=0+(v*95)/2+v*(65*60-165)+(v*70)/2
50000=47,5v+3735v+35v=3817,5v
v=50000/3817,5=13,1 m/s

13,1=95*a
a=0,14 m/s^2

13,1=70a
a=0,19 m/s^2
0