Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 31

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1232
Egy lemezjátszó 12 cm sugarú korongjának fordulatszáma 45 1/min. Mekkora a korong
másodpercenkénti fordulatszáma? Mennyi idő alatt tesz meg a korong egy fordulatot?
Mekkora a korong szélső pontjainak pálya menti sebessége? Mekkora szöggel fordul el
a korong 5s alatt? Ellenőrizze ez utóbbi eredményt grafikus módon!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Ha percenként 45 fordulatot tesz, akkor mp-enként `45/60` = 0,75 fordulatot tesz.

n = 0.75 `1/s`

T = `1/n` = `4/3` s (1.33 s)

r = 0.12 m

v = `(2*pi*r)/T` = `(2*3.14*0.12)/1.33` = 0,209 `m/s`

5 s alatt megtesz s = `5*n` = `15/4` = 3.75

1 fordulat 360°

3.75 fordulat `3.75*360` = 1350° fordulatot tesz 5 s alatt.
0