Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 15

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1817
Egy körpályán mozgó test 2 s alatt 5 m hosszúságú félkörívet fut be állandó nagyságú
sebességgel. Mekkora
a. a szögsebessége
b. kerületi sebessége
c. gyorsulása?
d. Mennyi idő alatt futná le 100-szor a kört?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
a,

s=5m

t=2s

v=`s/t` = `5/2` = 2.5 `m/s`

T = 4s (félkörívet 2 s alatt teszi meg, akkor egy teljes kört 4 s alatt).



`omega` = `(2*pi)/T` = `2*3.14/4` = 1.57 `(1/s)`



b,

r= `10/(2*pi)` = 1.59 m

`a_(cp)` = `v^2/r` = `2.5^2/1.59` = 3.93 `m/s^2`

c,

1 kört 4 s alatt fut be,akkor 100 kört `4*100` = 400 s alatt futja be.
0