Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 07

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
2012
Egy testet függőlegesen felfelé hajítunk 40 m/s kezdősebességgel. Milyen magasan van a
test az elhajítás helyétől 6 s múlva, hány méter utat tesz meg ezalatt, mekkora a
sebessége?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy testet függőlegesen felfelé hajítunk 40 m/s kezdősebességgel. Milyen magasan van a
test az elhajítás helyétől 6 s múlva, hány méter utat tesz meg ezalatt, mekkora a
sebessége?

A követ feldobod, a gravitációs gyorsulás lassítja, majd megállítja, végül megindul visszafelé, ahol már a gravitációs gyorsulás gyorsítja.

Kiszámoljuk, hogy hol lesz 0 a sebessége a tárgynak.

v=v0+a*t
0=40-9,81*t
t=40/9,81=4,077s

s=v0*t+(a*t^2)/2
s=40*4,077-(9,81*16,62)/2
s=81,53 m

Azaz ebben a pillanatban állt meg a test. Eddig felfelé ment, mostantól lefelé megy. Ez után még 6-4,077=1,923 s-ig gyorsul a talaj irányába 0 kezdősebességről.

v=v0+a*t=0+9,81*1,923=18,86 m/s

ennyi idő alatt ekkora utat tett meg:

s=v0+(a*t^2)/2=0+(9,81*3,69)/2=18,14 m

Az összes út amit megtett a test: 81,53+18,14=99,67 m

A magassága a 6. másodpercben 81,53-18,14=63,39 m

A sebessége pedig: 18,86 m/s
Módosítva: 6 éve
1