Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 04

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
789
Egy testet 40°-os szögben ferdén felfelé hajítunk a talajról. Kezdősebessége 30m/s.
Mikor ér a pálya tetőpontjára? Milyen magasan van a tetőpont? Milyen távol és
mennyi idő múlva ér újra talajt?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Egy testet 40°-os szögben ferdén felfelé hajítunk a talajról. Kezdősebessége 30m/s.
Mikor ér a pálya tetőpontjára? Milyen magasan van a tetőpont? Milyen távol és
mennyi idő múlva ér újra talajt?

Felbontjuk vízszintes és függőleges összetevőre a sebességet:

Függőleges: sin(40°)*30=19,28 m/s
Vízszintes: cos (40°)*30=22,98 m/s

Kiszámoljuk, mikor lesz 0 a függőleges összetevő -9,81 m/s^2 gravitációs gyorsulás hatására:
v=v0+a*t=19,28-9,81*t t=1,97s

Ez alatt a test s=v0*t+(a*t^2 )/2 utat tett meg, függőlegesen, ami 19,28*1,97-(9,81*1,97^2)/2=18,95 m ez lesz a tetőpont

Ahhoz, hogy ismét a földhöz érjen a test, ugyan ennyi időre van szüksége, szóval a repülés ideje 3,94 s.
Mivel a feladat nem írja, hogy légellenállással kell számolni, ezért a test parabolapályán fog mozogni, és a függőleges sebessége nem változik.

Azaz s= 22,98*3,94=90,54 m távolságban fog becsapódni a földbe ismét.
Módosítva: 6 éve
0