Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 03

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
820
Egy hőlégballonból, ami 13 m/s sebességgel emelkedik, 300m magasságban kiejtünk
egy tárgyat. Mekkora a test legnagyobb távolsága a talajtól, hol van és mekkora a
sebessége 5 s múlva, és mekkora a földre érésig eltelt idő?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1

3.

`v_0` = 13 `m/s`

A holtpontot eléri:

`v_0` = `g*t`

t = `v_0/g` = `13/10` = 1.3 s múlva

Ennyi idő alatt megtett:

s= `v_0*t`-`g/2*t^2` = `13*1.3`-`5*1.3^2` = 16.9-8,45=8,45 m-t

A test legnagyobb távolsága a talajtól: 308.45 m

Innen kezd el zuhanni a test.

5-1.3=3.7 s alatt a test sebessége:

`v_1` = `g*t` = 37 `m/s`

A test által megtett út:

`s_2` = `g/2*t^2` = `5*3.7^2` = 68,45 m.

A test 5 s múlva a földtől 308.45-68.45= 240 m-re van.


A földre érésig eltelt idő:

s = `g/2*t^2` `rightarrow` t = `root()(2s/g)` = `root()(2*308.45/10)` = 7.85 s

Ehhez még hozzájön a felfelé haladáskor eltelt idő:

`t_ö` = 7.85+1.3 = 9,15 s
0