Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 02

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
878
Egy vonat két állomása közötti távolság 12km. A vonat indulásakor 600m úton egyenletesen gyorsul, ezután 11km-en keresztül 100 km/h állandó sebességgel halad, majd egyenletesen fékez, amíg megáll. Mennyi idő alatt teszi meg a két állomás közötti távolságot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Osszuk három részre a szakaszt:

1. 600 m-en keresztül gyorsul 0-ról 100 `(km)/h` = 27.78 `m/s`-ra

v = `a_1*t_1` `rightarrow` `a_1=v/t_1`

`s_1` = 600 = `a/2*t_1^2` = `(v*t_1)/2`

`t_1` = `(2s)/v` = `1200/27.78` = 43,2 s

2. 11000 m-en keresztül halad 27.78 `m/s`-mal, akkor az eltelt idő:

`t_2` = `s_2/v` = `11000/27.78` = 396 s

3. A maradék 400 m-en egyenletesen lassít 0-ra.

v = `a_2*t_3` `rightarrow` `a_2` = `v/t_3`

`s_3` = 400 = `v*t_3`-`a_2/2*t_3^2` = `v*t_3` - `v*t_3/2` = `v*t_3/2`

`t_3` = `2*s_3/v` = 28,8 s

`t_ö` = 43,2 + 396 + 28,8 = 468 s = 7,8 min
0