Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika: 01

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1239
Egy vízszintes síkú körpálya sugara 30 cm. A pályán mozgó test centripetális
gyorsulása a gravitációs gyorsulás négyszerese. Mekkora a fordulatszáma,
periódusideje? Mekkora a kerületi sebesség, szögsebesség?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
r=0.3 m

`a_(cp)` = 4g = 40 `m/s^2`

`a_(cp)` = `omega^2*r` = `v_("ker")^2/r`

- Szögsebesség:

`omega` = `root()(a_(cp)/r)` = `root()(40/0.3)` = 3.65 `1/s`

- Kerületi sebesség:

`v_("ker")` = `root()(a_(cp)*r)` = `root()(40*0.3)` = 3,46 `m/s`

`omega` = `(2*pi)/T` = `2*pi*n`

Periódusidő:

T = `(2*pi)/omega` = `(2*3.14)/3.65` = 0,54 s

Fordulatszám:

n = `omega/(2*pi)` = `3.65/(2*3.14)` = 1,84 `1/s`
0