Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenletek

Főoldal » Középiskola » Matematika
490
Szeretnék kérni egy kis segítséget exponenciális egyenletek terén általában eljutok a feladat végéig ámde valahogy mégsem tudom befejezni...csatolom a három feladatot(az ,i, a ,k, és az ,n,)
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1


i,

`2^(x+2)` + `2^(1-x)` = 9

`4*2^x` + `2/2^x` = 9

`2^x` = a helyettesítéssel

`4*a` + `2/a` = 9

`4a^2`-9a+2 = 0

`a_1` = 2

`2^x` = 2; `x_1`= 1

`a_2` = `1/4`

`2^x` = `1/4`

`x_2` = -2

Ellenőrzés!

k,

`2*5^(x^2+1)*2^(x^2)` = `0.01^x`

`10^(x^2+1)` = `10^(-2x)`

Az alapok megegyezek, akkor a kitevők is.

`x^2+1` = -2x

`x^2+2x+1` = 0

x = -1

n,

`2*64^(1/2*x+1)` + `3*8^(x+1)` - `15*2^(3x-1)` = 72,25

`2*2^(3x+6)` + `3*2^(3x+3)` - `15*2^(3x-1)` = 72.25

`128*2^(3x)` + `24*2^(3x)`-`7.5*2^(3x)` = 72.25

`144.5*2^(3x)` = 72.25

`2^(3x)` = 0.5 = `2^(-1)`

3x = -1

x=`-1/3`
1