Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek házi (Mértan)

Főoldal » Középiskola » Matematika
2764
Egy deltoid 10 cm-es átlója a 24 cm-es átlót 3:5 arányban osztja.
Mekkorák a deltoid oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a 24cm-s átlót felosztod 3:5 arányban
24*3/(5+3)=9cm
24*5/(5+3)=15cm
Az átlók mentén a deltoid szétosztható 4 derékszögű háromszögre amik páronként tükörképei egymásnak. az oldalak a háromszögek átfogói:
a=10/2=5cm (a háromszögek egyik oldalhossza)
x=gyök(5^2+9^2)=gyök(106)=10,30cm
y=gyök(5^2+15^2)=gyök(250)=15,81cm
Módosítva: 9 éve
2