Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kisebb kitevőjű gyök

Főoldal » Középiskola » Matematika
985
Írjuk fel kisebb kitevőjű gyök segítségével a következő kifejezéseket (ahol a,b,c,x,y,z nemnegatív valós számok)!

a, ⁶√25³
b, ⁸√16
c, ²⁵√a¹⁵
d, ⁶√8a⁶b⁹c³

Nem voltam az előző matematika órán és ezzel egy kicsit lemaradtam :( Légyszíves segítsetek!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matematika, gyök, gyökvonás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Annyit kell tudni, hogy `root(x)(y^n)` = `y^(n/x)`

a, `root(6)(25^3)` = `5^(6/6)` = `5^1` = 5

b, `root(8)(16)` = `2^(4/8)` = `2^(1/2)`= `root()(2)`

c, `root(25)(a^(15)` = `a^(15/25)` = `a^(3/5)` = `root(5)(a^3)`

d, `root(6)(8*a^6b^9c^3)` = `2^(3/6)*a^(6/6)*b^(9/6)*c^(3/6)` = `a*root()(2*b^3*c)`
0