Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Tudtok segíteni?

Főoldal » Általános iskola » Fizika
2626
1. Írj I vagy H betűt az egyes állítások elé aszerint, hogy igaz vagy hamis állítást tartalmaznak!
a) ............ Adott feszültség mellett az ellenállás határozza meg az átfolyó áramerősség nagyságát.
b) ............ Az ellenállás és a rajta átfolyó áramerősség között állandó feszültség mellett fordított arányosság áll fenn.
c) ............ Egy berendezés (fogyasztó) ellenállása egy rá jellemző állandó.
d) ............ 2 Ω ellenállású az a vezető, amelyen a rákapcsolt 2 V feszültség hatására 2 A erősségű áram folyik át.
e) ............ A jó feszültségmérő ellenállása közel végtelen.

2. Egy hajszárító ellenállása 100 Ω. Mekkora erősségű áram folyik át rajta 230 V hálózati feszültség hatására?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

2
1. Írj I vagy H betűt az egyes állítások elé aszerint, hogy igaz vagy hamis állítást tartalmaznak!
a) Igaz, hiszen R=U*I
b) HAMIS ha nő az ellenállás, és a feszültség állandó, akkor az áramerősségnek kell ugyanolyan arányban nőnie
c) IGAZ, hiszen a réz jobban vezeti az áramot, mint a gumi.
d) HAMIS 2 ohm=2 V*1 A
e) IGAZ A jó feszültségmérő ellenállása közel végtelen.

2. Egy hajszárító ellenállása 100 Ω. Mekkora erősségű áram folyik át rajta 230 V hálózati feszültség hatására?

R=U*I=230*I=100
I=100/230=0,43 A
Módosítva: 6 éve
0

Itt elég sok kérdés az Ohm törvényből vezethető le. Mivel reimkem erre úgy emlékszik, hogy `R=U*I`, azonban Ohm törvénye szerint `R=U/I`. Ebből adódóan van néhány pontatlanság.

1.
a) Igaz
˙I˙-t kerssük, így át kell rendeznünk erre az egyenletet.
`I=U/R`
Ebben `U` állandó, így csak `R`-től függ az áramerősség nagysága.

b) Igaz
Az előbbi egyenletből következik, hogy `I ~ U` és `I ~ 1/R`. Ebből az első nem játszik, mivel `U` álandó. `I~1/R` kifejezést úgy mondod ki, hogy az áramerősség fordítottan arányos az ellenállással, tehát az állítást bizonyítod vele.

c) Hamis (igaz)
Igaz, mert:
Az ellenállás az adott fogyasztóra jellemző tulajdonság. Ha adott anyagról (vezetékről) van szó, akkor ki is számolhatod az `R=rho*l/A` képlettel. Ebben `rho` a fajlagos ellenállás, `l` a hossz és `A` a keresztmetszet. Ebből mindhárom a fogyasztó tulajdonsága, tehát az ellenállás is az.
Hamis, mert:
Az ellenállás nem feltétlen állandó. Ott vannak például a csúszkaellenállások/potméterek, vagy akár az akkumulátorok és elemek. Ezeknek megváltozik vagy megváltoztatható az ellenállása. A kondenzátoroknak se állandó az ellenállása, hiszen áramforrásra kapcsolva kezd felhalmozódni rajtuk a töltés, növekszik az ellenállásuk.
Én inkább a hamis felé hajlok, mivel az "állandó"-t erősen meg lehet cáfolni.

d) Hamis
Ismét Ohm-törvénybe való behelyettesítés
`2Omega=(2V)/I`
`I=(2V)/(2Omega)=1A`

e) Igaz
A feszültségmérő két pont közötti potenciálkülönbséget mér. Ezt nem tudja pontosan tenni, hogyha rajta folyik át áram, ezért ezt minimalizálni kell.

2.
Ismét behelyettesítés.
`R=U/I`
`100=230/I`
`I=230/100=2.3A`
Módosítva: 6 éve
2