Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
647
Az alkinok homológ sorába tartozó szénhidrogéngáz 120cm3-ét 2,000dm3 azonos állapotú, 25 V/V% oxigént tartalmazó, dúsított levegővel keverték, és a szénhidrogént elégették. A reakció befejeztével, az eredeti körülmények között mérve, 1940cm3 vízmentes gázt kaptak, mely 1700cm3-re csökkent a lúgoldatos mosás után. Állapítsuk meg a szénhidrogén képletét és az alkalmazott levegőfelesleget.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_nH_(2n-2)` + (1,5n-0,5) `O_2` = n `CO_2` + (n-1) `H_2O`

A KOH-os mosás a `CO_2` mennyiségét mutatja, ami 1940-1700 = 240 `cm^3`, ami 120 `cm^3` alkinból keletkezik. n=2


`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `rightarrow` 2 `CO_2` + `H_2O`

120 `cm^3` acetilénhez `120*2.5` = 300 `cm^3` `O_2` szükséges.

Nekünk van `2000*0.25` = 500 `cm^3` `O_2`, ez 200 `cm^3`-vel több a kelleténél. A felesleg tehát: `200/300*100` = 66,7 %.
1