Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

1000-nél kisebb pozitív egész szám

Főoldal » Általános iskola » Matematika
794
Hány olyan 1000-nél kisebb pozitív egész szám van, amely pontosan kétféle számjegyet tartalmaz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Bontsuk két külön részre a dolgot. Az egyik a 100-nál kisebb számok, a másik pedig a száznál nagyobb számok.

100-nál kisebb számok esetén ahhoz, hogy két különböző számjegyet kapjunk, a számnak 9-nél nagyobbnak kell lennie.
Az első helyre 1-9 ig összesen 9 féle számot írhatunk be, ugye az első helyre a 0-t nem írhatjuk.
A második helyre 0-9 ig tíz féle számjegyet lehetne beírni, de ugyan azt a számot a második számjegynek már nem tudjuk beírni, amivel kezdtük, ezért 1 lehetőséget ki kell vonnunk.
9*9=81 lehetőség

99-nél nagyobb számok esetében 3 helyzet van:
1. Amikor az első két szám egyezik meg, és a harmadik különbözik.
2. Amikor az első és utolsó szám egyezik meg, és a 2. különbözik.
3. Amikor az utolsó 2 számjegy egyezik meg, és az első különbözik.

1. 9*1*9=81
2. 9*9*1=81
3. 9*9*1=81

Ha ezt a négy variációt összeadod, akkor összesen 81*4=324 szám lesz, amit keresel.
1