Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Alkanok

Főoldal » Középiskola » Kémia
399
Segitseg kellene az 1,2,3 illetve 4es feladatok megoldasaban. Elore is koszi
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1. Csatoltam képet

2. metán, etán, izobután, bután

3.

a,

A: 3-etil-pentán

B: 2-metil-bután

C: 2,2,3-trimetil-bután

D: 2-metil-propán

b,

A, B és D illetve B, c és D egymás homológjai (egy vagy több`CH_2`-csoportban különböznek).

A és C egymás izomerjei (ugyanaz az összegképletük, `C_7H_(16)`).

4.

`M_X` = 44 `g/(mol)`

`m_X` = 2,2 g

`n_X` = `2.2/44` = 0,05 mol

`n_(CO_2)` = `6.6/44` = 0.15 mol

`n_(H_2O)` = `3.6/18` = 0,2 mol

0.05 mol szerves anyag égetésekor keletkezik 0.15 mol `CO_2` és 0.2mol `H_2O`

1 mol szerves anyag elégetésekor keletkezik `1/0.05*0.15` = 3 mol `CO_2` és `1/0.05*0.2` = 4 mol `H_2O`


3 mol `CO_2` `rightarrow` C=3

4 mol `H_2O` `rightarrow` H=8

a molekula összegképlete `C_3H_8`

`C_3H_8` + `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 4 `H_2O`

44 g propánban van 8 g hidrogén és 36 g szén

100 g propánban van `100/44*8` = 18.18% hidrogén és (100-18.18=) 81,82% szén.

Szerkezeti képlete: `CH_3-CH_2-CH_3`
0