Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek összetétele

Főoldal » Középiskola » Kémia
682
20% O2, 80% N2

Ismeretlen szénhidrogéngázt 1:15 térfogatarányban levegővel kevertek, és elégettek. A reakció után, az eredeti körülmények között mérve, a vízmentes gáz térfogata 12,5%-kal, KOH-oldatos mosás után további 6,25%-kal kevesebb, mint a kiindulási szénhidrogén-levegő elegyé. Állapítsuk meg a szénhidrogén képletét, és az alkalmazott levegőfelesleget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`C_xH_y` + (`x+y/4`) `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

1 `cm^3` szénhidrogénhez adunk 15 `cm^3` levegőt, ami `15/5` = 3 `cm^3` `O_2`-t és 12 `cm^3` `N_2`-t jelent.

átalakul 1 `cm^3` szénhidrogén, `x+y/4` `cm^3` `O_2`

Az elegyben marad 3-`(x+y/4)` `cm^3` `O_2`, x `cm^3` `CO_2` és 12 `cm^3` `N_2`; ez összesen 12+x+3-(`x+y/4)` = 15-`y/4` = `16*(1-0.125)` = 14

y = 4

A KOH-os mosás utáni csökkenés a széndioxid mennyiségét mutatja (a kiindulásihoz képest):

`16*0,0625` = 1=x

A szénhiderogén képlete `CH_4`

`CH_4` + 2 `O_2` `rightarrow` `CO_2` + 2 `H_2O`

1 `cm^3` szénhidrogénhez 2 `cm^3` oxigén szükséges, nekünk 3 `cm^3` oxigénünk van, a felesleg 1 `cm^3`, ez százalékban `1/2*100` = 50%.
1