Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
585
Ismeretlen szénhidrogéngáz 5,0 cm³-ét 125 cm³ azonos állapotú levegővel kevertük, és a szénhidrogént elégettük. A reakció és az eredeti körülmények visszaállítása után 120 cm³ vízmentes gázelegyet kaptunk , melynek térfogata NaOH- oldatos mosás után 105 cm³ lett. Állapítsuk meg a szénhidrogén képletét és azt, hogy hány %-os levegőfeleslegben alkalmaztuk a levegőt.

[ A levegőfelesleg valamiért nem akarok kijönni. ]
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_xH_y` + (`x+y/4`) `O_2` `rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`

5 `cm^3` szénhidrogénből keletkezik 120-105=15 `cm^3` `CO_2`, tehát x=3

125 `cm^3` levegővel reagált, 105 `cm^3` levegő maradt, 20 `cm^3` oxigén fogyott 5 `cm^3` szénhidrogénre.

x + `y/4` = `20/5` = 4

y = 4

(`C_3H_4`, propin)

`C_3H_4` + 4 `O_2` `rightarrow` 3 `CO_2` + 2 `H_2O`

Legyen 80:20 a `N_2`:`O_2` arány.

125 `cm^3` levegőben van `20/100*125` = 25 `cm^3` oxigén

A reakcióban 20 `cm^3` oxigén fogyott, 5 `cm^3` az oxigénfelesleg, ez pedig `5/25*100` = 20%
1