Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1094
A föld felszíne felett 45 m magasságban vízszintes irányú v0= 20 m/s sebességgel kilövünk egy kavicsot. a, Mennyi idő alatt és mekkora sebességgel ér a földet? b, Mekkora távolságra repül el a kavics? c, Mekkora a kavics végsebessége? Valaki leirná a kiszámítását és a módjait?❤️ És valaki le tudná írni hogy kell kiszàmítani az elmozdulását?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

A kavicsot 45 méter magasságból indítottad el. Azaz mire a földet eléri 45 méter utat tett meg. A kavics egyenes vonalú, egyenletesen gyorsuló mozgást végez, mivel rá gravitációs gyorsulás hat. Mivel a feladatban csak a vízszintes kezdősebesség van megadva, ezért a függőleges kezdősebesség 0.

A képlet amibe be kell helyettesíteni:

`s=(a*t^2)/2` (ez csak akkor igaz, ha a függőleges irányú sebessége 0, amúgy hozzá kell adni még a vízszintes kezdősebesség és az idő szorzatát)

`45=(9.81*t^2)/2 =>t=sqrt((45*2)/9.81)=3.02 s`

A függőleges sebességét úgy számoljuk ki, hogy tudjuk, hogy tudjuk, hogy az egyenes vonalú egyenletesen változó mozgásnál a sebesség 0 kezdősebességnél egyenlő:

`v=a*t=9,81*3,02=29,6262 m/s`

Miután tudjuk az időt, ki tudjuk számolni, mekkora utat tett meg vízszintesen. Ez a mozgás egyenes vonalú, egyenletes mozgás lesz, amennyiben nincs légellenállás. (jelen esetben nincs légellenállás) Ez azt eredményezi, hogy ez a sebesség a becsapódás pillanatáig nem változik, hiszen minden test nyugalomban marad, vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez, mindaddig amíg ezt egy másik erő vagy hatás meg nem változtatja. Összesen 3,02s ideje volt erre a mozgásra, hiszen ekkor csapódott be a földbe. Ennyi idő alatt:

`s=v*t=20*3.02=60.4 m` utat tett meg, azaz ilyen távol kerül vízszintes irányban az eredeti helyétől.

A kavics végsebességét a következőképpen kapjuk meg:

Tudjuk, hogy a függőleges sebesség 29,6262 m/s a becsapódás pillanatában. Az is tudjuk, hogy a vízszintes sebessége végig 20 m/s volt. Mivel ezek egymásra merőleges vektormennyiségek, az eredőjüket (a tényleges sebességet) Pitagorasz képlettel meg lehet határozni.

`29,6262^2+20^2=v^2`

`v=35,74 m/s`

Az elmozdulás két pont közi legrövidebb távolság. (Olyan, mintha a térképen két várost kötnél össze egy egyenes vonallal, vagyis ez a légvonalban mért távolság) Ez nem egyenlő a pályával (az olyan, mintha a két várost nem összekötnéd egy egyenes vonallal, hanem kocsiba pattansz, és a két város közti utat használod. Abban lehetnek kanyarok, hosszabb rövidebb egyenes szakaszok stb.)

Az elmozdulása a kavicsnak a 3,02 időpillanatban:

`sqrt(45^2+60,4^2)=75,32 m`

Ha másik időpontban szeretnéd kiszámolni az elmozdulást, kiszámolod a megadott időpillanatban megtett utakat és Pitagorasz tétel segítségével meghatározod az elmozdulás útját.
0