Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kellene ezt megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
456
Értelmezési tartományt kell megadni, csak sajnos nem tudom, hogyan kellene.
 (x-2)*(x+3) 
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A gyökfüggvény középiskolai tanulmányink során csak nemnegatív valós számokra van értelmezne, így meg kell nézned, hogy a gyök alatti kifejezés mikor nemnegatív valós szám..
`(x-2)*(x+3)>=0`
`x^2-2x+3x-6>=0`
`x^2+x-6>=0`
Remélem tudod, hogy néz ki a ko-ordinátarendszerben egy négyzetfüggvény, mert most ezt kell kihasználni. Ha nem, akkor csatoltam egy képet, amin három különböző négyzetfüggvény látható.
Az alak, ami nekünk most van, az az `ax^2+bx+c` alakja a négyzetfüggvénynek. ebben ha `a` pozitív, akkor a függvénykép "vidám" (tehát minimuma van), ha negatív, akkor a függvénykép "szomorú" (tehát maximuma van). Mivel `a=1` jelen esetünkben, a függvénykép vidám lesz.
Ezt az egyenlőtlenséget úgy is értelmezheted, hogy "mikor lesz a függvénykép x-tengely felett?".
(ugye 0 az x-tengely, így ha a függvényérték nagyobb 0-nál, akkor a kép x-tengely felett lesz)

Meg kell keresned azokat a pontokat, ahol a függvénykép lemegy és feljön x-tengely alól. Ezek ott lesznek, ahol a kép metszi a tengelyt, azaz a függvényérték 0.
`x^2+x-6=0`
`x_1=2" "x_2=""^(-)3`

Ezen pontok között lesz a függvénykép x-tengely alatt, tehát ezeken kívül lesz felette.
Relációval: `x le ""^(-)3 " vagy " 2 le x`
Intervallummal: `x in ]""^(-)oo; 3] uu [2; oo[`
Máshogy intervallummal: `x in RR \\ ]""^(-)3;2[`
(azért lehet egynlő is, mert az ha felebb nézel, akkor ott is meg van engedve az egyenlőség)
Módosítva: 6 éve
0