Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani?

Főoldal » Középiskola » Matematika
402
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
669.
`10x^2-50x=0`
`10x*x-10x*5=0`
Bal oldalt mindkét tagban megvan `10x`, ezért azt ki tudod emelni:
`10x*(x-5)=0`
Ezután leoszthatsz 10-zel:
`x*(x-5)=0`
Egy szorzat értéke akkor 0, ha valamelyik szorzótényezője 0. Ez alapján kettéválik a megoldási folyamat.
Ez egyik lehetőség, hogy `x=0`. Ekkor
`x_1=0`
A másik lehetőség, hogy `x-5=0`. Ekkor
`x_2-5=0`
`x_2=5`
Visszaellenőrzöl velük és valóban jók.

670.
`x(2x-6)=9`
`2x^2-6x=9`
`2x^2-6x-9=0`
Ha tanultátok a másodfokú egyenlet megoldóképletét, akkor behelyettesítheted, és megkapod a két gyököt.
Ha nem, akkor először teljes négyzetté alakítsz:
`2(x^2-3x)-9`
`2[(x-3/2)^2-(3/2)^2]-9`
`2[(x-3/2)^2-9/4]-9`
`2(x-3/2)^2-9/2-9`
`2(x-3/2)^2-27/2`
És utána visszatérsz az egyenletmegoldáshoz
`2(x-3/2)^2-27/2=0`
`2(x-3/2)^2=27/2`
`(x-3/2)^2=27/4`

Itt ugye kettéválik, mivel `(+a)^2=(-a)^2`
`x_1-3/2=sqrt(27/4)=(3sqrt(3))/2`
`x_1=(3+3sqrt(3))/2`


`x_2-3/2=-sqrt(27/4)=(-3sqrt(3))/2`
`x_2=(3-3sqrt(3))/2`
0