Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Csatorna keresztmetszete

Főoldal » Középiskola » Matematika
2607
Egy 3m mély csatorna keresztmetszete olyan lefelé keskenyedő egyenlőszárú trapéz,amelynek alapjai 8m és 6m.
a)Ha a víz folyásának sebessége 1.4m/s,akkor 1 óra alatt mennyi vizet tud elvezetni a csatorna?
b)Mennyi vizet vezet el a csatorna óránként,ha félig van vízzel és folyásának sebessége 0.9m/s?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Trapéz,csatorna,vízfolyás
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A trapéz területének képlete: `((a+c)*m)/2=((8+6)*3)/2=21 m^2`
1,4 m/s a sebesség, az egy óra alatt 1,4*60*60=5040m/ óra Vagyis egy óra alatt 5040 méternyi víz halad át a keresztmetszeten.
`5040m*21m^2=105840 m^3`
víz tud keresztülhaladni ezen a keresztmetszeten.

Ha félig van vízzel, akkor a csatorna keresztmetszetének alapja megváltozik. Ha a magasság a fele lesz, akkor a nagyobbik alap 1 méterrel fog csökkenni. A csatornák általában szimmetrikusak A magasságból a trapéz oldalából és a (nagyobb alap- kisebb alap)/2 oldalból kiszámolhatjuk félig lévő trapéz területét (A szög nem fog változni, így a tangens se: `1/3=x/1.5 =>x=0,5 m` Így a terület: `((6+7)*1,5)/2=9,75 m^2`
`0,9 m/s=0,9*60*60=3240 m/(óra)`
`9,75*3240=31590 m^3`
1