Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogyan kéne ezt megoldani? Nem látom át a feladatot.

Főoldal » Középiskola » Fizika
477
Egyik alkalommal Tamás, az iskolai énekkar megbecsült tagja megtréfálta társait. Héliumot szivott a tüdejébe, s azt ígérte, hogy a szokott módon fogja adni a kórusnak a 440Hz-es normál A hangot. Amikor ez megtörtént mindenkiből kitört a nevetés. Vajon miért? Milyen frekvenciájú hangot hallottak a kórustagok? (A hang terjedési sebessége héliumban 970m/s, levegőben 340m/s.)

Arra már rájöttem, hogy 340*2,8529411765=970
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Nem értem, miért gondolod, hogy a 2,8529 stb olyan sok tizedessel az valami nagyon fontos dolog amire rá kellett jönni? Erre önmagában nem kapnál pontot egy dolgozatban.

A lényeg az, hogy a `λ` hullámhossz és az `f` frekvencia között ez az összefüggés:
`λ=v/f`
ahol `v` a hang sebessége az adott közegben. (Szokták `c`-vel is jelölni.)

A hangszál hangkeltés közben valamilyen hullámhosszúságú hangot ad ki, de a fülünk olyannak hallja, amilyen a frekvenciája. Alapesetben, levegőben ez a 440 Hz lesz:
`λ=v_1/f_1`
`λ=(340\ m/s)/(440\ 1/s)=340/440 m`

Amikor viszont héliumban terjed a hang, ugyanez a hullámhossz más frekvenciát jelent:
`λ=v_2/f_2`
vagyis
`f_2=v_2/λ=(970\ m/s)/(340/440 m)=970·440/340 1/s=...\ "Hz"` számold ki.
Ez sokkal magasabb hang, mint a 440 Hz-es zenei A.
0