Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hogy kell megoldani ezt a feladatot?

Főoldal » Középiskola » Matematika
2176
Egy mértani sorozat első, második és harmadik tagja rendre egyenlő egy számtani sorozat első, negyedik és tizenhatodik tagjával. Mindkét sorozat első tagja 5.
Számítsa ki a számtani sorozat ötödik tagját, valamint a mértani sorozat első öt tagjának összegét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, feladat, sorozatok, mértani, számtani
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Írjuk fel a számtani sorozat tagjait az első tag és d, a mértani sorozat tagjait az első tag és q segítségével.

Így a mértani sorozat: a1 ; a1q ; a1q2
a számtani sorozat pedig: a1 ; a1 + 3d ; a1 + 15d

A megfelelő tagok megegyeznek és a1=5.

Egy egyenletrendszert felírva q-ra és d-re:
5q=5+3d
5q2=5+15
megkaphatjuk d és q értékét.
(Itt röviden rendezem is:
5q=5+3d
q2=1+3d (leosztottam 5-el az előzőhöz képest)

A második egyenletből kivonva az elsőt:
q2-5q=-4
bal oldalra rendezve:
q2-5q+4=0
szorzattá alakítva:
(q-1)(q-4)=0
Mivel egy szorzat akkor és csak akkor nulla, ha egyik tényezője nulla, q1=1 és q2=4.

Visszahelyettesítve d1= 0 és d2=5.)

A számtani sorozat ötödik tagja tehát: a1+4d=5+4*0=5 vagy a1+4d=5+4*5=25.

A mértani sorozat első öt tagjának összege:
Ha a q=1, akkor S5=5*5=25
Ha a q= 4, akkor Sn=a1*(1-qn)/(1-q)
n helyére 5-öt, a többi ismeretlent pedig behelyettesítve S5=1705.
0