Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Elektronburok szerkezete

Főoldal » Középiskola » Kémia
674
Nem nagyon magyarázta el a tanárunk, hogy hogyan kéne megcsinálni ezért valaki leirná nekem? Se= [Ar]= 4s2^ 3d10^ 4p4^ de úgy miért nem jó hogy 4s2^ 4p6^ 3d8^ és miért 4 vegyértéke van? Mikor a 6 főcsoportban van az Se és akkor 6-nak kéne lennie nem?
(Aki nem értené: pl. 4s2^= 4s a másodikon csak indexet nem tudok irni bocsi :(( előre is köszönöm aki elmagyarázná ❤️
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Ha a hatodik főcsoportban van, akkor `s^2p^4`, úgy lesz 6, először az s pályák töltödnek fel, utána a p pályák. Vagyis megvan a feltöltődési sorrend, 1s, 2s, 2p, 3s, 3p, 4s, 3d, 4p.

Nézzük a szelént, a rendszáma 34.

`1s^2 2s^2 2p^6 3s^2 3p^6 4s^2 3d^(10) 4 p^4`. A felső indexben szereplő számok összege a rendszám.

A feltöltődési sorrend mindig ez, energetikai szempontból alacsonyabbak, azért ez a sorrend.

Ha ránézel a periódusos rendszerre, az is segít, haladsz szépen sorban, ahogy az olvasással, balról jobbra és fentről lefelé, az s-pálya 1-gyel kezdődik, a p-pálya 2-vel, a d-pálya 3-mal, az f-pálya 4-gyel. Folyamatosan töltöd fel, a d elemeknél 3-mal kezded (4s után 3d, utána 4p).
1