Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Exponenciális egyenlet

Főoldal » Középiskola » Matematika
429
1.példa: 2^x+2 + 2^1-x =9 2.példa: 9^x+1/2-ed + 26*3^x -9 =0
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.

`2^(x+2)` + `2^(1-x)` = 9

`4*2^x` + `2/2^x` = 9

`2^x` = a helyettesítéssel.

4a+`2/a` = 9 (szorozhatunk a-val, hiszen `2^x` `ne` 0.)

`4a^2` + 2 = 9a

`a_1` = 2

`a_2` = `1/4`

`2^x` = 2

`x_1` = 1

`2^x` = `1/4`

`x_2` = -2


2.

`9^(x+0.5)` + `26*3^x` - 9 = 0

`3^x` = b helyettesítéssel.

`3*b^2` + 26b - 9 = 0

`b_1` = `1/3`

`3^x` = `1/3`

`x_1` = -1

`b_2` = -9

`3^x` = -9

A második gyökkel nincs megoldás.

A megoldás: x=-1
1