Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenletesen gyorsuló körmozgás

Főoldal » Középiskola » Fizika
1003
Egy test egyenletesen gyorsuló körmozgást végez 9m sugarú körpályán, álló helyzetből. Tangenciális gyorsulása 9m/s². Mennyi idő múlva lesz a gyorsulása 5m/s² ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A kérdés nem teljesen helyes. A teljes gyorsulás a tangenciális gyorsulás plusz a centripetális gyorsulás vektori összege. Ez márpedig nagyobb lesz, mint a tangenciális gyorsulás önmagában. Gondolom a kérdés arra vonatkozik, hogy mikor lesz a centripetális gyorsulás 5m/s2. Erre a válasz:

A sebessége 9 m/s-el változik érintő irányban. Eközben a centripetális gyorsulás mindig akkora, hogy pályán tartsa a testet, ez stabil körpálya esetén v2/r. Így az egyenleted:
acp = v2 / r
acp = (at * t)2 / r
5m/s2 = 81 m2/s4 * t2 / 9m
45m2/s2 =81 m2/s4 * t2
 45/81 s = t
 5 /3s = t
Módosítva: 9 éve
2