Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Algebra

Főoldal » Általános iskola » Matematika
516
Old meg a feladatokat
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
`(4a)/(5c^2):-(a^2)/(15c^4)` = `(4a)/(5c^2)*-(15c^4)/(a^2)` = `-(4a*15c^4)/(5a^2*c^2)` = `-(12*c^2)/a`




`(2x-1)/(x^2-6x+9):(1-2x)/(x^2-3x)` = `(2x-1)/(x-3)^2*(x*(x-3))/(-(2x-1))` = `-x/(x-3)`




`(m^2-4n^2)/m^2:(4m-8n)` = `((m-2n)*(m+2n))/m^2*1/(4*(m-2n))` = `(m+2n)/(4*m^2)`




`(2a-4)/(a^2+4):(a^2-4a+4)/(a^4-16)` = `2*(a-2)/(a^2+4):((a-2)^2)/((a^2-4)*(a^2+4))` =

=`2*(a-2)/(a^2+4):((a-2)^2)/((a-2)*(a+2)*(a^2+4))` = `2*(a-2)/(a^2+4)*((a-2)*(a+2)*(a^2+4))/((a-2)*(a-2))` =

= `2*(a+2)`



`(a^3+1)/(a-1):(a^2-a+1)/(a^2-1)` = `((a+1)(a^2-a+1))/(a-1):(a^2-a+1)/((a+1)*(a-1))` =

= `((a+1)(a^2-a+1))/(a-1)*((a+1)*(a-1))/(a^2-a+1)` = `(a+1)^2`




`(x^2-100)/(x^2+xy-10x-10y):(x^2+xy+10x+10y)/(x^2+2xy+y^2)` =

= `((x+10)*(x-10))/(x*(x+y)-10*(x+y))*(x+y)^2/(x*(x+y)+10*(x+y))` =

= `((x+10)*(x-10))/((x-10)*(x+y))*(x+y)^2/((x+10)*(x+y))` = 1
1