Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyek

Főoldal » Középiskola » Kémia
577
20 V/V% O2, 80 V/V% N2.

Ismeretlen szénhidrogéngáz 8,0 cm³-ét 200 cm³ azonos állapotú levegővel kevertünk, és meggyújtottuk. A reakció befejeztével, az eredeti hőmérséklet és nyomás visszaállítása után 184 cm³-es vízmentes gáz-térfogatot mértünk, mely lúgoldatos mosás során 24 cm³-rel csökkent. Állapítsuk meg a szénhidrogén képletét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

`C_xH_y` + `(x+y/4)` `O_2` `Rightarrow` x `CO_2` + `y/2` `H_2O`


Kiindulás: 8 `cm^3` szénhidrogén; `200/5` = 40 `cm^3` oxigén, 160 `cm^3` nitrogén

Átalakul: 8 `cm^3` szénhidrogén; `8*(x+y/4)` `cm^3` oxigén. Keletkezik `8*x` `cm^3` széndioxid. Ez a lúgos mosás csökkenése, azaz 24 `cm^3`; tehát x = 3.

A keletkező elegy összetétele: 40-`[8*(3+y/4)]` `cm^3` oxigén és 160 `cm^3` nitrogén. Ez 184-24 = 160 `cm^3`

200-`[8*(3+y/4)]` = 160

y=8

A szénhidrogén összegképlete: `C_3H_8` (propán).
1