Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égetés

Főoldal » Középiskola » Kémia
546
A számolás egyszerűsége kedvéért az alábbi feladatban szereplő levegő összetétele: 20 V/V% O2, 80 V/V% N2.

100 cm³ acetilénhez 2,000dm³ azonos állapotú levegőt keverünk. Mekkora az égéstermék térfogata az eredeti hőmérsékleten és nyomáson a vízgőz lecsapódása, illetve KOH oldatos mosása után?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`C_2H_2` + 2,5 `O_2` `Rightarrow` 2 `CO_2` + `H_2O`


Kiindulás: 100 `cm^3` acetilén, 2000 `cm^3` levegő, amiben van `2000*0.2`=400 `cm^3` `O_2` és 1600 `cm^3` `N_2`

Átalakul: 100 `cm^3` acetilén, `2.5*100` = 250 `cm^3` oxigén

A végső elegyben lesz `400-250` = 150 `cm^3` oxigén és 1600 `cm^3` nitrogén (a többit elvezettük). Ez összesen 150+1600 = 1750 `cm^3`.
1