Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Égetés levegőben

Főoldal » Középiskola » Kémia
613
35 cm³ butángázhoz mekkora térfogatú azonos állapotú levegőt kell keverni, hogy a reakció maradéktalanul végbemenjen?
Mekkora lesz az égéstermék térfogata a vízgőz lecsapódása után, illetve KOH-oldatos mosás után, ha a gáztérfogatokat a kiindulásival azonos hőmérsékleten és nyomáson mérjük?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
A számolás egyszerűsége kedvéért az alábbi feladatban szereplő levegő összetétele: 20 V/V% O2, 80 V/V% N2
0

`C_4H_(10)` + 6,5 `O_2` `Rightarrow` 4 `CO_2` + 5 `H_2O`

35 `cm^3` butángázhoz `35*6.5` = 227,5 `cm^3` oxigéngáz szükséges.

100 `cm^3` levegőben 20 `cm^3` oxigén van

hány `cm^3` levegőben van 227,5 `cm^3` oxigén?

x = `227.5/20*100` = 1137,5 `cm^3` levegőre van szükségünk.

Ha a vízgőzt és a `CO_2`-ot elvonjuk a rendszerből, csak nitrogéngáz marad a rendszerben, ami `1137.5-227.5` = 910 `cm^3`.
2