Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Műhold sebessége és centripetális gyorsulása

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
1056
Egy műhold a földfelszín felett 640 km magasságban, körpályán kering. Egy keringés időtartama 98 perc.
Mekkora a műhold (a) sebessége és (b) centripetális gyorsulása? (A Föld sugara 6370 km.)
(Az eredmények: 7490 m/s, 8 m/s2)

Hogyan jöttek ki a megoldások? Ha lehet részletes levezetéssel!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
r = `r_("Föld")` + 640 = 6370 + 640 = 7010 km = 7010000 m

v = `(2*r*pi)/t` = `(2*7010000*3,14)/(98*60)` = 7490.66 `m/s`

`a_(cp)` = `v^2/r` = `7490.66^2/7010000` = 8,00 `m/s^2`
1