Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kislabda hajítás

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
993
Milyen messzire tudja elhajítani a kislabdát az a hallgató, aki függőlegesen 20 m magasra képes feldobni?
(A kezdősebességek nagysága megegyezik.) (A megoldás: 40 m)

Hogyan jött ki a 40 méter? Ha lehet egy részletes levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A kérdés valójában: Mekkora kezdősebességgel képes 45 fokban elhajítani a labdát?

Ha 20 m magasra képes hajítani, akkor a kezdősebessége:

s = `v_0*t` - `g/2*t^2`

`v_0` = g*t

ebből s = `v_0^2/(2g)` ; `v_0` = `root()(2*s*g)` = `root()(2*20*10)` = 20 `m/s`


A ferdehajítás távolsága:

`s_f` = `(v^2*sin(2*alpha))/g` = `(20^2*sin(90))/10` = 40 m
2