Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nap körül keringő Föld sebessége

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
2227
Mekkora a Nap körül keringő Föld sebessége, ha feltételezzük, hogy a Föld 150 millió km sugarú körpályán
egyenletes körmozgást végez a Nap körül? Mekkora a Föld gyorsulásának nagysága és iránya? (A Föld tengely
körüli forgásától tekintsünk el és a keringési idő legyen pontosan 365 nap.)
(Eredmények: 29900 m/s, 5,5910-3 m/s2 a Nap felé)

Hogyan jöttek ki az eredmények? Ha lehet részletes levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
r = `1.5*10^(11)` m

t = 365 nap = `3.1536*10^7` s

v = `(2*r*pi)/t` = 29886 `m/s`

`a_(cp)` = `v^2/r` = `5.954*10^(-3)` `m/s^2`
1