Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Autó sebessége és kicsúszása

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
594
Egy vízszintes síkú, 100 m sugarú körív alakú kanyarba érkező 1000 kg tömegű autó sebessége 108 km/h
nagyságú. A tapadási súrlódás együtthatója 0,8, a csúszási súrlódásé pedig 0,5? Ki fog csúszni a gépkocsi?
Milyen típusú és mekkora a fellépő súrlódási erő? (Válaszok: kicsúszik; csúszási, 5000 N)

Hogyan jött ki az eredmény? Ha lehet részletes és érthető levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Amint az autó elkezd kanyarodni, egy körmozgásba lép be. A körmozgás fenntartásához a súrlódásnak biztosítani kell a centripetális erőt (csak a súrlódás biztosíthatja, mivel a tartóerőnek és a gravitációs erőnek nincs kör középpontja felé mutató komponense).
`108"km"/"h"=30m/s`
`F_(cp)=m*v^2/r=1000*30^2/100=9000\quad N`
A maximális tapadási súrlódási erő, ami felléphet, az `F_t*mu_0`. Mivel a nehézségi erőn kívül más erő nem hat a kocsira lefelé, a tartóerő ezt tartja meg. `F_t=m*g`
(A súrlódási erő nagysága a felületeket összenyomó erő és a súrlódási együttható szorzata)
`F_(s_"max")=m*g*mu_0=1000*10*0.8=8000\quad N`
Mivel a lehető legnagyobb tapadási súrlódási erő kisebb, mint a körpályán tartáshoz szükséges centripetális erő, a kocsi nem marad körpályán, lecsúszik arról. Innentől kezdve a csúszási súrlódási erő hat.
`F_s=F_t*mu=m*g*mu=1000*10*0.5=5000\quad N`
1