Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Maximum sebesség egy körpályán

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
508
Legfeljebb hány km/h sebességgel haladhat a kicsúszás veszélye nélkül a 300 m sugarú, vízszintes síkú körpályán a
gépkocsi, ha a tapadási súrlódási együttható értéke 0,2? (Eredmény: 88,2 km/h)

Ez hogyan jött ki? Ha lehet részletes levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
A centripetális erő és a súlyerő megegyezik.

`F_(cp)` = `F_s`

`m*v^2/r` = `mu*m*g`

v = `root()(mu*g*r)` = `root()(0.2*10*300)` = 24,5 `m/s` = 88,18 `(km)/h`
1