Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Lejtőn lévő csiga és a testek

Főoldal » Felsőoktatás » Fizika
643
Egy m1=2 kg és egy m2=3 kg tömegű testet
súlytalan fonál köt össze egy könnyű,
súrlódásmentes csigán keresztül. A lejtő
hajlásszöge θ=30°. Határozza meg
(a) a testek gyorsulását és (b) a fonalat feszítő
erőt! A súrlódás elhanyagolható. (Az eredmények: 1 m/s2, 18 N)

Hogyan jöttek ki? ...ha lehet részletes levezetéssel.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Fizika

Válaszok

1
Csak a mozgásegyenletek:

`m_1*g\ -\ K\ =\ m_1*a`
`K\ -\ m_2*g*sin(α)\ =\ m_2*a`

megoldva:
https://www.wolframalpha.com/input/?i=2*a%3D2*10-K%3B+K-3*10*sin%2830%C2%B0%29%3D3*a
0